Opi ja oivalla

Kokeile millainen olet oppijana

Teimme pieniä simulaatiovideoita, joiden avulla voit kokeilla eri havainnointitapoja. Toiset oppivat kuuntelemalla ja tarkkailemalla, toiset taas tekemällä. Toisille on ominaista muodostaa pienistä yksityiskohdista suurempia kokonaisuuksia. Toisille taas on helpompaa edetä suurista kokonaisuuksista yksityiskohtiin. Kaikki tavat oppia ovat yhtä hyviä. Oppiminen on yksilöllistä.

Postilaatikko

Opi ja oivalla -sivusto on herättänyt runsaasti vastakaikua.  Kiitos kiinnostavasta palautteesta!

Erityisesti oppimistyylit herättivät keskustelua. Muutamat pitivät tyylien esittelyä vanhojen myyttien ylläpitämisenä.

”Teoria oppimistyyleistä on varsin kiistanalainen tai jopa todettu paikkaansa pitämättömäksi psykologiassa. Kiitos muuten hyvästä sivustosta ja yleensä laadukkaista materiaaleista, joita hyödynnän paljon opetuksessani. Tässä tapauksessa kriittisempi suhtautuminen olisi ollut tarpeen. Tässä Psykologia-lehden artikkelissa lisätietoa. Sinänsä monipuolisesta oppimisesta on hyötyä oppimisen kannalta, mutta oppimistyylit ovat lähinnä uskomusta.”

”YLE näyttää panostavan huuhaajuttujen lisäksi oppimiseen liittyvien myyttien viljelemiseen. Huoh. Tyylit sekoitetaan tässä muihin yksilöllisiin eroihin. Mutta oppimista sinänsä ei eri tavoin juurikaan tapahdu. Jo esim. kiinnostuksessa, itseluottamuksessa ja tavoitteissa on paljon yksilöllisiä, toimintaan vaikuttavia eroja….”

Iloa uusia välineitä oppimiseen

Oppimisen ongelmat ovat monille tuttuja ja ajankohtaisia. Opi ja oivalla -sivusto herätti toivoa...

”Hyvät ystävät, suurkiitos sivustosta! Jo etusivulta sain sydäntä sykähdyttäviä ajatuksia ja iloa. Vilkaisin muutakin materiaalia: kiitos nauruista! Olen 65-vuotias ja jään eläkkeelle ensi kesänä, jos Luoja suo. Opiskelu ja oppiminen oli minulle traumaattista abivuodesta yliopisto-opintojen ensimmäisiin vuosiin. Siitä jäi kysymys: voisiko opiskelu/oppiminen olla tuskattomampaa, jotenkin helpompaa. Ei ole edes tullut mieleen, että se voisi olla iloista!!! Olen ilmoittautunut suorittamaan psykologian perusopintoja avoimessa yliopistossa, itsenäisesti ja omaan tahtiin, verkossa. Haluan kehittää ajattelukykyä ja haastaa itseäni. Jo teidän etusivulta sain apuvälineitä vanhojen peikkojen (kauhujen?) kanssa toimimiseen.”

”Olen jo kasvanut vuoden verran pois abijutuista, mutta kysynpä silti. Mikä olisi oikea tapa valmistautua pääsykokeisiin?”

No niin. Vetkuttelun ABC ja 10 tapaa olla oppimatta ovat Opi ja oivalla –sivuston ei niin kamalan vakavia materiaaleja kaikenikäisille oppijoille. Opi ja oivalla ei ole tieteellinen julkaisu. Siinä mainittuihin oppimistyyleihin voi lisätä omia suosikkejaan, hyväksi todettuja kikkoja ja näkökulmia. Niistä voi olla eri mieltä. Palautteeseen ja naamakirjaan tuotuja aiheita nostetaan sivulle uusiksi artikkeleiksi.

Itselle uusien oppimistapojen tutkimisessa ja kokeilussa ei kaiken järjen mukaan pitäisi olla mitään ihmistä vahingoittavaa. Tarkoituksena on rohkaista leikkimieliseen itsetutkiskeluun ja tuoda oivaltamisen iloa oppimiseen. Sitähän me kaikki tarvitsemme näin lukukauden alkaessa:) Käy siis tarkastamassa, löytyisikö sivuilta jotakin sinun reppuusi sopivaa evästä?

Opin tielle vaikeuksista huolimatta

Jari Holopainen

Fysioterapeutti Jari Holopainen kertoo oman tarinansa oppimisesta. Hän on valmistanut itse oppimateriaalinsa fysioterapeutin opintojaan varten. Tuloksena on visuaalisen oppijan unelma: kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

Katso myös muita tarinoita!

 

  • Itse tehty oppimateriaali
  • Runsaasti kuvia eri kulmista
  • Selkeä ja iso fontti
  • Ei ylisuuria tekstimassoja
  • Jaoteltua tietoa
  • Värilliset korostukset tekstissä
Oppiminen on seikkailu
Printtaa tästä muistitaulu työhuoneen seinälle

Haluan opiskella positiivisessa, kehuvassa ilmapiirissä.
Annan aivoilleni aikaa oppia.
Murheellisena, kiireisenä, väsyneenä, nälkäisenä tai janoisena en jaksa opiskella.

Hyötyä ja iloa

Uteliaisuus
Olen avoin uudelle.

Luovuus
Uskallan tehdä asioita eri tavalla kuin ennen.
Löydän uusia keinoja oppiaksesi.

Rohkeus
Uskallan tarttua uusiin haasteisiin.

Sinnikkyys
Teen työtä oppiakseni.Harjoitus tekee minustakin mestarin.

Oppimishalu
Haluan oppia uutta.
Yksi tärkeimmistä asioista on päämäärän asettaminen.
Motivaatio määrää sen mitä teen. Asenne ratkaisee kuinka hyvin sen teen.

Aloituskysymyksiä

Uteliaisuus
Mitä uutta haluaisin oppia?

Luovuus
Mitä uutta oppimistapaa tai -tyyliä haluaisin kokeilla?
Millainen on minulle sopiva oppimisympäristö?

Rohkeus
Mikä ajankohta sopii omalle oppimiselleni?

Sinnikkyys
Mitä aion tehdä, kun kohtaan ensimmäiset vastoinkäymiseni?
Voinko valmistautua takapakkeihin jo etukäteen?

Oppimishalu
Mitä hyötyä minulle on tästä aineesta/taidosta tulevaisuudessa?

Nostoväri: 

Valkoinen
Oppimisen haasteet märkänä rättinä kasvoilla
Vetkutteluko vaikeaa? Ehei! Näin helposti se sujuu.

Ensin tarvitaan juttu, joka pitäisi tehdä. Sitten vain homman hoitamisen sijaan aloitetaan puolen tusinaa epäoleellista sijaistoimintaa, joiden parissa kuluu se aika, joka jutun tekemiseen oli varattu.

Sijaistoimintojen aatelia ovat ylihuolellinen eteisen ylälaatikoiden tai vessan siivoaminen, maustepurkkien täyttö, polkupyörän pesu, kalenterin osoitteiden ja puhelinnumeroiden päivittäminen, levyjen aakkostaminen ja vuoden päässä olevan matkan nähtävyyksiin tutustuminen netissä.

Sitten on kaksi vaihtoehtoa a) juttua ei tehdä ollenkaan tai sitten b) se tehdään hampaat irvessä tuskan hiessä, rimaa hipoen armosta saadun lisäajan turvin.

On koulukuntia, joiden mukaan vetkuttelussa positiivista on juuri yllämainittujen sijaistoimintojen aikaansaaminen. Puhelinnumerot ja levyt aakkostuvat. Laatikon pohjat puhdistuvat. Hinta, joka maksettavaksi tulee, on kuitenkin merkittävä: ahdistus, syyllisyys ja itsetunnon rippeiden siivoaminen kadulta… Ja se alkuperäinen juttu tuli huonosti hoidettua, jos ollenkaan.

 

 

 

Vetkuttelun ABC ja 10 tapaa olla oppimatta ovat Opi ja oivalla –sivuston ei niin kamalan vakavia materiaaleja kaikenikäisille oppijoille. Opi ja oivalla ei ole tieteellinen julkaisu. Siinä mainittuihin oppimistyyleihin voi lisätä omia suosikkejaan, hyväksi todettuja kikkoja ja näkökulmia. Niistä voi olla eri mieltä. Palautteeseen ja naamakirjaan tuotuja aiheita nostetaan sivulle uusiksi artikkeleiksi. Tarkoituksena on rohkaista leikkimieliseen itsetutkiskeluun ja tuoda oivaltamisen iloa oppimiseen.

Nostoväri: 

Musta
Kuukauden kysymys
Miten sinä vetkuttelet?
Osallistu keskusteluun Facebookissa

Keskusteluun tuotuja aiheita nostetaan sivulle uusiksi artikkeleiksi

 

Ei kuitenkaan näin

 

 

 

 

10 tapaa olla oppimatta...

Nostoväri: 

Musta