Hyppää pääsisältöön

Meduusoista eristetyt geenit saavat hiiren leuan hohtamaan

Kaksi hampaan esiastetta hiiren alaleuassa. Vihreät solut ovat jakautumassa, punaiset kasvavat. Kuva: Laura Ahtiainen

Laura Ahtiainen tutkii hampaiden, karvojen ja maitorauhasten kehittymistä ja erilaistumista. Tutkimuksen malliorganismi on hiiri, jonka leuan solujen kehittymistä seurataan sikiövaiheessa. Hiiren solut on geeniteknisesti ohjelmoitu kertomaan, missä solukierron vaiheessa ne ovat.

Laura Ahtiaisen tutkimusryhmän ala on kehitysbiologia, joka pyrkii selvittämään kudosten erilaistumisen, kehityksen ja kasvun mekanismeja. Tällä alalla sovelletaan laajasti geeniteknologiaa.

Tutkimusryhmä käyttää ihmisen hampaiden kehityksen malliorganismina hiirtä. Hiiren genomiin on siirretty geenejä, jotka saavat sen solun tuottamaan fluoresoivia merkkiproteiineja.

Solut tuottavat eri merkkimolekyyliä riippuen solukierron vaiheesta. Tietyn värisen merkkiproteiinin ilmentyminen käynnistyy kytkettynä solukiertoa sääteleviin geeneihin.

Hohtavien merkkimolekyylien geenit on alunperin eristetty meren pimeydessä hohtamista meduusoista ja korallieläimistä. Fluerosoivien proteiineinien käyttöä kehittänyt tutkimusryhmä sai työstään kemian Nobel-palkinnon vuonna 2008.

Haastateltava: Laura Ahtiainen/ Biotekniikan instituutti

Toimittaja: Jussi Nygren

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.