Supisuomea

Supisuomea – Real Finnish – is a Finnish course for foreigners. It's all in Finnish but offers glossaries in several languages, as well as twelve TV programmes about Finnish language and culture. Supisuomea on suomen kielen ja kulttuurin peruskurssi ulkomaalaisille aikuisopiskelijoille. Kurssimateriaaliin kuuluu verkkokielikurssin lisäksi 12-osainen tv-sarja, jota voit myös katsoa tällä sivustolla.

Supisuomea

Supisuomea, a course in Finnish language and culture for foreigners, was first published in 2003. The online elementary course has now been updated to better serve self-learning. The course is in Finnish though, so any earlier knowledge of Finnish is very useful.

You can also use the glossaries, Sanastot, in seven languages – English, Estonian, French, German, Russian, Somali and Swedish – to help out. The original 12-episode TV series can be watched (with Finnish or Swedish sublitles, or without) on the Supisuomea-videot page.

Vuonna 2003 julkaistu Supisuomea-verkkokurssi on nyt uusittu vastaamaan paremmin itseopiskelijan tarpeita. Kurssin rakenne on hieman muuttunut ja sisältö laajentunut, mutta samat aiheet, tehtävät ja paljon videoklippejä löytyy uudistuneestakin Supisuomesta.

Tarjolla on myös seitsemän eri kielen – englannin, ranskan, ruotsin, saksan, somalin, venäjän ja viron – sanastot opiskelun tueksi. Niistä löytyy sekä dialogien että tehtävien sanasto.

Alkuperäisen 12-osaisen tv-kurssin ohjelmat löytyvät omalta sivultaan ja ovat siellä pysyvästi katsottavissa. Vaikkei vanha osanumerointi vastaakaan uudistunutta verkkokurssia, löytyvät vastaavat teemat helposti otsikoiden avulla.

Alkuperäiseen monimediakurssiin liittyvää, Finnlecturan julkaisemaa Supisuomea-oppikirjaa ja äänitettä voi tiedustella kirjakaupoista tai kirjastosta.

Uudistetun verkkokurssin on täydentäen muokannut Piia Väisänen alkuperäisen Aurora Vasaman ja Susanna Hartin verkko-oppimateriaalin sekä Yle Oppimisen tuottaman tv-sarjan pohjalta.

Tässä osassa opetellaan suomen kielen perusasioita. Aloitetaan persoonapronominien opettelulla. Sen jälkeen siirrytään adjektiivit-osioon, jossa opetellaan muun muassa tunnetiloja ja värejä. Lopuksi perehdytään vielä verbien persoonataivutukseen.
Tässä osassa opetellaan numeroita ja erilaisia ajanilmauksia. Aloitetaan numeroiden ja kellonaikojen opettelulla. Sen jälkeen siirrytään opettelemaan kuukausien ja vuodenaikojen nimiä. Lopuksi opetellaan vielä viikonpäivät.
Tässä osassa opetellaan arkikeskusteluja. Aloitetaan kysyminen-osiolla, jossa käydään läpi muun muassa tärkeimmät kysymyssanat. Sen jälkeen kysytään Mitä kuuluu?, jossa opetellaan kuulumisten vaihtoa ja tervehdyksiä. Lopuksi käydään läpi astevaihtelua.
Tässä osassa opetellaan ilmaisemaan omistamista. Aloitetaan omistuslause-osiolla, jonka jälkeen jatketaan opettelemaan genetiiviä. Lopuksi käydään läpi perhesanastoa.
Tässä osassa opetellaan paikallissijoja. Aloitetaan tutustumalla vokaaliharmoniaan. Toisessa osiossa käydään läpi paikallissijojen muodostaminen, minkä jälkeen opetellaan paikallissijojen monikkomuodot.
Tässä osassa opetellaan kertomaan menneestä. Aloitetaan imperfektin opettelulla, minkä jälkeen siirrytään harjoittelemaan asiointitilanteita. Asiointitilanteista mukana ovat lääkäri, apteekki, pankki, ravintola ja vaatekauppa.
Tässä osassa opetellaan partitiivia. Ensin tutustutaan suomalaiseen ruokaan. Sen jälkeen siirrytään opettelemaan partitiivia ja monikon partitiivia. Ruokasanastoa tarvitaan kaikissa osioissa.
Tässä osassa harjoitellaan matkustamisessa tarvittavia rakenteita ja sanastoa. Kielioppiasioista opetellaan imperatiivia eli käskymuotoa ja konditionaalia.
Tässä osassa tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin, asumiseen ja juhliin. Tärkeintä on kulttuuritietouden ja sanaston opettelu.
Täältä löytyvät englannin-, ranskan-, ruotsin-, saksan-, somalin-, venäjän- ja vironkieliset sanastot, joista saat apua Supisuomen opiskeluun. Sanastoista löydät esimerkeissä ja tehtävissä käytetyt sanat.