Hyppää pääsisältöön

Luonnon kuvaaminen 7/10

Kimmo ja kamera
Kimmo ja kamera. Kuva: Yle Kimmo ja kamera kamerat,valokuvaus,Kimmo

Kuvaaminen on yksi parhaista tavoista tarkastella luontoa. Mitä luonnon kuvaaminen vaatii ja miten se onnistuu? Kumpi on helpompaa: kuvata karhua vai oravaa?

Luonnon kuvaaminen on kestosuosikki luontoharrastusten saralla ja nykyisin lähes jokaisella on taskussaan hyvälaatuinen kamera. Harvinaiset hetket luonnossa saadaan sekä taltioitua että julkaistua nopeasti. Mutta mikä tekee luontokuvaajan? Mikä erottaa ammattilaisen amatööristä? Siinäpä sopiva haaste Minnalle ja Kimmolle!

Kuhmoon karhujen perässä

Kimmo päättää napata elämänsä karhukuvan ja suuntaa kamera-arsenaaleineen karhujahtiin Kuhmon erämaihin. Kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan tekniikan ohella myös erikoisvalmisteluja. Lisäksi tarvitaan aikaa ja istumalihaksia – karhu ei liiku kello kaulassaan.

Piirtäen paperille

Minna Pyykkö päättää kulkea entisaikojen taiteilijoiden jalanjäljissä. Luonnon kuvaaminen ei ole aina helppoa nykytekniikallakaan, mutta miten ihmeessä luontoa kuvattiin ennen kameroita? Kohteekseen Minna valitsee eläimistämme tutuimman, oravan.

Tavalliselta vaikuttava orava ei kuitenkaan antaudu helpolla kuvattavaksi. Vikkeläliikkeisen pörröhännän kuvaaminen lyijykynällä on haaste kokeneellekin konkareille. Minnan oppaana toimii pitkän linjan luontotaiteilija Seppo Polameri, joka tunnetaan mm. Luonnontieteellisen keskusmuseon dioraamojen upeista maisemamaalauksista.

Oman aikakauden erikoisosaajat

Ennen taiteilija oli myös metsästäjä. Eläin usein ammuttiin ja täytettiin, jotta sitä voitiin tarkkailla ateljeessa lähemmin. Taiteilijat tekivät myös ulkona kuvallisia muistiinpanoja, mutta koska nopeasti liikkuvan kohteen yksityiskohtainen kuvaaminen kynällä oli (ja on edelleen) vaikeaa, retkellä syntyneitä muistiinpanoja täydennettiin myös muistinvaraisella tiedolla. Siksi taiteilijan tuli tuntea kohteensa läpikotaisin anatomiaa myöten.

Taiteilijat harjoittelivat lukemattomia tunteja kohteensa jäljentämistä. Tämä tarkoitti myös erikoistumista: lintuihin erikoistunut taiteilija ei välttämättä osannut tehdä kala- tai nisäkäsaiheisia teoksia. Nykyisin metsästyskiväärin on korvannut kamera, mutta kaikista tärkein työväline on kokemus. Sen hankkimiseen ei edelleenkään ole oikotietä.

Eläinten kuvaamisessa yksi parhaista nikseistä on ruokinta. Eläimet, niin villit kuin kesyt, houkutellaan paikalle herkkupaloilla. Onnistuuko Kimmo nappaamaan elämänsä karhukuvan ja millaisen oravamaalauksen Minna saa aikaiseksi? Luvassa on käytännön vinkkejä jokaiselle luonnon kuvauksesta kiinnostuneelle.

Antti valmistelee kamera-ajoa. Kuva: Markku Sipi / Yle

Antti valmistelee kamera-ajoa. Kuva: Markku Sipi / YleAntti valmistelee kamera-ajoa. Kuva: Markku Sipi / Yle
Joskus kuvauspaikat löytyvät yllättävän lähellä. Kuva: Markku Sipi / Yle

Joskus kuvauspaikat löytyvät yllättävän lähellä. Kuva: Markku Sipi / YleJoskus kuvauspaikat löytyvät yllättävän lähellä. Kuva: Markku Sipi / Yle
  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.